Na čom stojí jordánska gastronómia?
Jordánska gastronómia je zmesou tradičných arabských, blízkovýchodných a beduínskych jedál a je známa svojou jedinečnou chuťou a rozmanitosťou. V jordánskej kuchyni sa používajú prísady ako bazalka, koriander, klinčeky, škorica a kardamón, čím sa vytvárajú charakteristické arómy a chute.
Jedlo a pitie
V arabských krajinách je stolovanie významnou súčasťou kultúry krajiny a výrazom priateľstva a pohostinstva. Ako hostitelia sú Jordánci obzvlášť milí, a stáva sa, že hosťa pozvú nezištne aj domov.
Osobne sa presvedčte, že ich gastronómia stojí za pozornosť. Predtým však skúste z našej informačnej „ochutnávky“…
Predjedlá
Kuchyňa v Jordánsku pozostáva z viacerých chodov a rôznorodého predjedla nazývaného mazah, podávaného s tenkým chlebom a rôznymi pomazánkami. Napríklad pyré z hrášku a pomletých sezamových zrniečok nazývané hummus je veľmi chutný.
Ako tradičná súčasť raňajok sa podáva ful medames, čo je uvarená hnedá fazuľa s cesnakom a olivovým olejom. Rôzne vyprážané taštičky plnené mäsom, špenátom alebo syrom sú súčasťou raňajok ako predjedlá. Šalát z čerstvého petržlenu, paradajok, jarnej cibuľky s olivovým olejom a citróna je tabouleh. Vychutnajte si dary ich prírody remeselne pripravené pre Vaše chuťové poháriky!
Hlavné jedlo
Hlavné jedlo má základ v národných jedlách z tiav, oviec a jahniat. Špecialita beduínov Mansaf, ťavie mäso s ryžou a jogurtovou omáčkou, je národným jedlom. Kebab je grilované mäso. Špeciality z jahňacieho, hovädzieho a mletého mäsa ponúkajú skoro všetky reštaurácie.
Farooj je obľúbená špecialita z grilovaného kurčaťa, podávaná so šalátom a chlebom. V Jordánsku sa ryba podáva pomerne zriedka, aj keď špecialitou je varená s citrónom. Vzhľadom na moslimské náboženstvo sa bravčové mäso nikde neponúka, ani nepredáva.
Zákusky
Zákusky sú veľmi rôznorodé – od príliš sladkých, orechových, syrových, ako je Kanafa, alebo Ataif. Čo sú malé šišky plnené orechmi alebo syrom.
Po puding Mohallabiya, poliaty pomarančovou alebo ružovou šťavou. Inak, práve zákusky preslávili už v dávnej minulosti orient. Tie z Jordánska nie sú v tomto smere výnimkou.
Nápoje
Sahlab je akýsi druh mliečneho nápoja s pistáciami a škoricou, ochutený rôznymi pochutinami. Keď ste v teréne a začnete pociťovať smäd, siahnite po fľaši so zahraničným ci domácim nápojom.
Nájdete ho v každom obchodíku, stánku na ulici či pri turistických trasách u predajcoch suvenírov.
Ako to chodí v reštauráciách
Hosťovi v reštauráciách ponúknu najprv predjedlo v rôznych variáciách, napríklad mazah s tenkým chlebom khubz alebo eish, a často padne otázka, či chce hosť pokračovať aj v hlavnom jedle, nakoľko z predjedla sa bohato nasýti. Tak ako, už máte chuť naživo otestovať jordánsku gastronómiu?
Dovolenka v Jordánsku s hotelom all inclusive je síce tiež riešením, ak ste veľmi opatrný a chcete zažiť túto destináciu, jej pohostinnosť. Ale keď sa predsa len osmelíte a vyrazíte do ulíc, miestnych reštaurácií, stravovacích podnikov, vychutná si Vaša papuľka iné nebíčko! Kto preferuje tradičnú kuchyňu, lokálnu gastronómia, nemal by sa jej vyhýbať ani v cudzine.
Arabská, turecká a americká káva
V malých šálkach sa v Jordánsku podáva silná arabská káva, často s kardamónom. Najmä v turistických centrách sa podáva aj bezkofeínová turecká a americká káva. Arabská káva sa zvyčajne podáva aj pri formálnejších príležitostiach.
Čaje s príchuťou mäty alebo šalvie sú v Jordánsku takmer všadeprítomné. Ak turistu pozvú bežní ľudia, nie obchodníci, na šálku čaju alebo kávy, je vhodné takéto pozvanie prijať.
Fajčenie nielen vodnej fajky
V Jordánsku je fajčenie rozšírenejšie ako v Európe. Pre nefajčiarov v reštauráciách a hoteloch nie sú vymedzené zóny. Zaujímavou skúsenosťou je fajčenie tradičnej vodnej fajky – nargileh, v reštauráciách i kaviarňach.
Vybrať si je možné z rôznych chutí, no odporúča sa nevťahovať dym do pľúc. Vodná fajka funguje na princípe ochladzovania dymu prebublávaného cez studenú vodu, v ktorej sa zachytávajú hrubé nečistoty – ako je napríklad vytečená melasa z tabaku alebo popol z vyhoreného uhlia.
Konzumácia alkoholu
Mimo obdobia ramdánu sa alkohol ponúka v reštauráciách a baroch. V ponuke sú destiláty, rôzne značky pivá a jordánske vína. V supermarketoch môžete kúpiť aj alkohol.
Araq je anízový destilát, podobný gréckemu Ouzu, a pije sa miešaný s vodou a ľadom. Pitie alkoholu na verejnosti sa neodporúča. Jordánsky kráľ Abdalláh II. už v roku 2001 schválil vládny zákon, zakazujúci občanom mladším ako 18 rokov kupovať či konzumovať alkohol, drogy či narkotiká.
Európska kuchyňa a americký fast-food
V krajine je bohatý výber reštaurácií, ktoré sa špecializujú aj na európske jedlá, rýchle občerstvenia a americké fast-foody. Aj jordánska gastronómia má teda všelijaké podoby, aj ju zasiahla globalizácia.
Počas ramadánu sú reštaurácie cez deň zatvorené a otvárajú ich po zotmení.
Prepitné
Domorodci očakávajú za služby v reštauráciách a hoteloch prepitné 5 – 10 %, pri jazde taxíkom sa suma zaokrúhľuje. Často výraznou časťou príjmu obyvateľstva je bakšiš, arabské pomenovanie prepitného. Nosič batožín očakáva napríklad 0,5 – 1 JOD, podobne aj upratovačka v hoteli za jedno upratanie miestnosti. Taktiež prepitné očakáva aj vodič autobusu a sprievodca.